Γιόγκα στην εγκυμοσύνη


Η Γιόγκα αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης για όλους γιατί επιδρά συνολικά στην ύπαρξή μας. Συμβάλλοντας στην υγεία, την ευελιξία και τη δύναμη του σώματος, αναζωογονεί και καθαρίζει το μυαλό, φέρνει συναισθηματική ισορροπία και μας συνδέει με την αναπνοή μας.

Η αναπνοή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρακτική της Γιόγκα, και είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου οι ανάγκες σε οξυγόνο και ενέργεια είναι αυξημένες. Μέσα από την πρακτική η αναπνοή γίνεται ολοκληρωμένη και συνειδητή βοηθώντας στην οξυγόνωση σώματος, νου και εμβρύου. Συμβάλλει επίσης στην απελευθέρωση σωματικών, νοητικών και συναισθηματικών εντάσεων. Η αναπνοή μας έχει αποδειχτεί πολύτιμη σύμμαχος, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, στον τοκετό και σε ολόκληρη τη ζωή.

Η Γιόγκα αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης καθώς ενθαρρύνει την ηρεμία, την ευλυγισία και τη δύναμη με ένα εντελώς χαλαρό και απολαυστικό τρόπο. Το σώμα ασκείται με πλήρη σεβασμό στις ανάγκες του. Αποκτούμε σωστή στάση και στήριξη του σώματος,  αποφεύγοντας έτσι την καταπόνηση του σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής μας. Μας οδηγεί σε νοητική και σωματική ισορροπία, ώστε να βιώσουμε τον τοκετό όσο πιο φυσικά και ανώδυνα.

Ειδικά στην εγκυμοσύνη η πρακτική της Γιόγκα δίνει τη  δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με το μωρό της και τις ανάγκες του, να κατανοήσει και να αγαπήσει το σώμα της, να δεχθεί τις αλλαγές που συμβαίνουν, να διαμορφώσει τις προτεραιότητές της και να προετοιμαστεί ευχάριστα για την γέννα και τη μητρότητα.

Όποια ενδιαφέρεται μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα αφού έχει ολοκληρώσε τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και με τη σύμφωνη γνώμη του/της γιατρού της.